Cizrnovo-batátové kari s klíčky

08.12.2021

vegan, bezlepkové

  • 1,5 PL oleje vhodného na restování
  • 1 větší nebo 2 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 větší batáty
  • vařená nebo konzervovaná cizrna (400 g)
  • 0,4 l vody nebo vývaru
  • 200 ml mandlového mléka/ jiného rostlinného mléka/100 ml rostlinné smetany
  • sůl
  • pepř
  • kari
  • jiné koření dle Vaší chuti a preferencí
  • klíčky nebo cokoliv zeleného na ozdobení

Cibuli a česnek oloupeme, nasekáme na malé kostičky a orestujeme na rozpáleném oleji s trochou soli až nám zesklovatí. Batáty oloupeme, nakrájíme na kostky, cizrnu si scedíme a přidáme k orestované směsi, chvíli restujeme společně. Přidáme koření dle chuti, může to být kari, kurkuma, garam masala, pepř, záleží na Vašich preferencích. Poté přidáme vodu nebo vývar a vaříme přibližně půl hodiny, dokud nám směs příjemně neprobublává. Na závěr přidáme mandlové mléko a ještě společně vaříme přibližně 10 minut, kdy se směs krásně propojí. Na ozdobení jsem použila klíčky z ředkvičky, jak to vidíte na fotce a podávala jsem se semínkových chlebem. Můžete použít cokoliv zeleného nebo klíčky dle Vašich chutí a fantazie.

Dobrou chuť.