Rychlé krémové rizoto se zeleninou "co dům dal" (přibližně 4 - 5 porcí)

08.12.2021

vegan, bezlepkové

  • natural rýže - 1 a ½ šálku v suchém stavu
  • olej vhodný na tepelnou úpravu - 1,5 PL (polévková lžíce)
  • cibule - 1 větší kus
  • mrkev - 2 velké kusy
  • rukola - 3 hrsti
  • mandlové mléko - 3,5 dcl
  • čerstvá petrželka - hrst
  • sůl
  • pepř
  • jiné bylinky dle chuti

Vařím vše opravdu hodně natural a většinou vařím z toho, co mám zrovna v lednici. A tak vzniká řada nových a originálních receptů. Mám ráda přirozené chutě základních potravin, je to hodně o zvyku a mně to zkrátka chutná.

Dle návodu uvaříme rýži. Používám vždy už jen natural, má totiž více vitamínů, minerálů a vlákniny. Bílou rýži už doma nepoužívám. Ale je to opravdu na Vás, klidně vezměte tu, kterou máte rádi Vy. Jen natural je zkrátka zdravější pro tělo a já Vám budu dávat tipy na zdravý životní styl.

Na oleji orestujeme na drobno pokrájenou cibuli. Až mírně zesklovatí, přidáme na proužky nakrájenou mrkev, ta se dělá trochu déle. Samozřejmě nemusí být na proužky, ale já si občas ráda hraju, když mám zrovna čas a chuť, jídlo totiž drobnou úpravou nabývá nové podoby i chuti.

Dále jsem měla doma rukolu, tak jsem ji přidala a krátce orestovala společně s cibulkou a mrkví. Po té jsem vše podlila mandlovým mlékem, mírně osolila, opepřila a dusila do změknutí. Smíchala jsem s uvařenou rýži a nakonec dozdobila čerstvou petrželkou a bylo hotovo.

Co se týče výživového hlediska, potřebovala jsem něco rychlého a spotřebovat doma suroviny, které jsem měla. Pokud byste chtěli, aby jídlo bylo opravdu plnohodnotné, bylo by potřeba do jídla zakomponovat ve veganské verzi luštěninu (cizrnu)/ tofu, ve vegetariánské přidat ještě sýr - fetu/ balkán a pro ty, co mají rádi maso, přidejte klidně i to. Je to skutečně na Vás, co máte rádi, Vaší kreativitě se meze nekladou.

Dobrou chuť.