
Jak posílit imunitu?
Jak nejlépe posílit imunitu na podzim přirozenou cestou?
V tomto období často trpíme nachlazením nebo rýmou, tak Vám zde dám pár přírodních tipů, jak tomu předcházet. Důležité je samozřejmě posilovat organismus po celý rok, a tak by mělo být pro nás každodenní samozřejmostí mít vyvážený a pestrý jídelníček složený ze základních surovin.
Skvělé jsou v tomto období vývary, ať už zeleninové nebo masové z kostí. Obsahují hodně minerálů a vitamínů, krásně organismus prohřejí a to je teď důležité. Vývary mají dále blahodárný vliv na střevní mikrobiom, dokáží totiž léčit sliznici trávicího traktu.
Dále je dobré obohatit jídelníček o fermentované (kvašené) potraviny. Ideální je kysané zelí bohaté na vitamin C, jak to dělaly už naše babičky.
Jezte více zeleniny bohaté na vitamin A. Z lokálních surovin jsem teď zařadila mrkev a dýni, dělám z nich krémové polévky a třeba rizota. Můžete zařadit i trochu ovoce, opět dávám přednost lokálnímu ovoci. Takže nejlépe česká jablka a hrušky. Nezapomeňte do jídelníčku zařadit i cibuli a česnek nebo křen, jsou to přírodní antibiotika. Výborná je samozřejmě česnečka. Jen pozor, všeho s mírou!
Nyní je vhodná doba na přípravu bylinkových čajů. Každý den popíjím různorodé bylinky, v současnosti
třeba čaj z šípku nebo rakytníku. Oba jsou taktéž velice bohatým zdrojem
vitaminu C.
Závěrem bych chtěla ještě zmínit, že přirozenou obranyschopnost získáte také kvalitním spánkem, pravidelným pohybem na čerstvém vzduchu a relaxací. Tak jako se příroda připravuje na podzimní spánek, i my bychom měli celkově zpomalit a stáhnout se více sami k sobě.