
Recepty

vegan, bezlepkové
Rychlé krémové rizoto se zeleninou "co dům dal" (přibližně 4 - 5 porcí)
- natural rýže - 1 a ½ šálku v suchém stavu
- olej vhodný na tepelnou úpravu - 1,5 PL (polévková lžíce)
- cibule - 1 větší kus
- mrkev - 2 velké kusy
- rukola - 3 hrsti
- mandlové mléko - 3,5 dcl
- čerstvá petrželka - hrst
- sůl
- pepř
- jiné bylinky dle chuti
Vařím vše opravdu hodně natural a většinou vařím z toho, co mám zrovna v lednici. A tak vzniká řada nových a originálních receptů. Mám ráda přirozené chutě základních potravin, je to hodně o zvyku a mně to zkrátka chutná.
Dle návodu uvaříme rýži. Používám vždy už jen natural, má totiž více vitamínů, minerálů a vlákniny. Bílou rýži už doma nepoužívám. Ale je to opravdu na Vás, klidně vezměte tu, kterou máte rádi Vy. Jen natural je zkrátka zdravější pro tělo a já Vám budu dávat tipy na zdravý životní styl.
Na oleji orestujeme na drobno pokrájenou cibuli. Až mírně zesklovatí, přidáme na proužky nakrájenou mrkev, ta se dělá trochu déle. Samozřejmě nemusí být na proužky, ale já si občas ráda hraju, když mám zrovna čas a chuť, jídlo totiž drobnou úpravou nabývá nové podoby i chuti.
Dále jsem měla doma rukolu, tak jsem ji přidala a krátce orestovala společně s cibulkou a mrkví. Po té jsem vše podlila mandlovým mlékem, mírně osolila, opepřila a dusila do změknutí. Smíchala jsem s uvařenou rýži a nakonec dozdobila čerstvou petrželkou a bylo hotovo.
Co se týče výživového hlediska, potřebovala jsem něco rychlého a spotřebovat doma suroviny, které jsem měla. Pokud byste chtěli, aby jídlo bylo opravdu plnohodnotné, bylo by potřeba do jídla zakomponovat ve veganské verzi luštěninu (cizrnu)/ tofu, ve vegetariánské přidat ještě sýr - fetu/ balkán a pro ty, co mají rádi maso, přidejte klidně i to. Je to skutečně na Vás, co máte rádi, Vaší kreativitě se meze nekladou.
Dobrou chuť.

vegan, bezlepkové, bez cukru
Ovesný mugcake s vlašskými ořechy
- 4 PL jemných bezlepkových ovesných vloček/ ovesné mouky
- 2 PL nadrobno nasekaných vlašských ořechů
- ½ ČL prášku do pečiva
- 4 PL rostlinného mléka (ovesné nebo jákékoliv jiné, které doma zrovna máte)
- 1 PL oleje
- 1 ČL sirupu - javorový/ rýžový/ datlový nebo jiné sladidlo, které preferujete (v tomto receptu sladidlo nepoužívám, poliji si mugcake až na závěr, jelikož už jsem si odvykla na sladkou chuť)
- špetka vanilky (nemusí být, ale krásně mugcake ovoní)
V misce
si smícháme všechny ingredience a nalijeme těsto do vymazané mističky vysypané
krupicí nebo kokosem. Mističku vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme
na 180
°C přibližně půl hodiny, záleží na druhu trouby. Podáváme polité třeba javorovým
sirupem a ozdobené vlašskými ořechy. Mám jej ráda teplý, hezky v tomto období
prohřeje náš organismus.
Pozn. Ovesnou
mouku si můžeme rychle vyrobit sami doma tak, že rozmixujeme vločky najemno v mixéru.
Dobrou chuť.

vegan, bezlepkové
Cizrnovo-batátové kari s klíčky
- 1,5 PL oleje vhodného na restování
- 1 větší nebo 2 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 větší batáty
- vařená nebo konzervovaná cizrna (400 g)
- 0,4 l vody nebo vývaru
- 200 ml mandlového mléka/ jiného rostlinného mléka/100 ml rostlinné smetany
- sůl
- pepř
- kari
- jiné koření dle Vaší chuti a preferencí
- klíčky nebo cokoliv zeleného na ozdobení
Cibuli a česnek oloupeme, nasekáme na malé kostičky a orestujeme na
rozpáleném oleji s trochou soli až nám zesklovatí. Batáty oloupeme,
nakrájíme na kostky, cizrnu si scedíme a přidáme k orestované směsi, chvíli
restujeme společně. Přidáme koření dle chuti, může to být kari, kurkuma, garam
masala, pepř, záleží na Vašich preferencích. Poté přidáme vodu nebo vývar a vaříme
přibližně půl hodiny, dokud nám směs příjemně neprobublává. Na závěr přidáme
mandlové mléko a ještě společně vaříme přibližně 10 minut, kdy se směs krásně
propojí. Na ozdobení jsem použila klíčky z ředkvičky, jak to vidíte na
fotce a podávala jsem se semínkových chlebem. Můžete použít cokoliv zeleného
nebo klíčky dle Vašich chutí a fantazie.
Dobrou chuť.